Villa Sonneveld

villa sonneveld rotterdam

Villa Sonneveld

Villa Sonneveld, ook wel Huis Sonneveld genoemd, is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het huis bevindt zich in het Museumpark in Rotterdam, samen met het Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, het Nieuwe Instituut en het Chabot Museum. De villa stamt uit 1933 en werd ontworpen door het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, net als de villa waarin tegenwoordig het nabijgelegen Chabot Museum gevestigd is. Villa Sonneveld werd gebouwd in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Rotterdamse koffie-thee- en tabaksfabrikant Van Nelle. De iconische Van Nelle fabriek aan de Delfshavense Schie, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, werd overigens door hetzelfde architectenbureau ontworpen.

Ontwerp

Huis Sonneveld is een voorbeeld van de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen en het functionalisme. Deze stroming, waarbij het accent vooral ligt op een praktische vormgeving en niet zozeer op schoonheid, was een reactie op de weelderige en decoratieve Jugendstil en art nouveau. Een huis moet vooral functioneel zijn en beantwoorden aan de eisen van de bewoners. Huis Sonneveld is een zeer lichte en praktische ruimte. Het huis is van vele moderne gemakken voorzien, zoals drie grote badkamers, vier aparte toiletten, een luxe keuken, een prachtige tuin en verschillende balkons. Net als het interieur is de tuin ontworpen vanuit de gedachte van functionaliteit en vormt een perfecte twee-eenheid met de villa.

Kijkje in Villa Sonneveld

Woonruimte voor het personeel

Interessant is dat Sonneveld bij het ontwerp van het huis stond op eigen faciliteiten en passende woonruimte voor het inwonende personeel, iets dat in die tijd zeker nog niet gewoon was. De twee kamers die bestemd waren voor het inwonende personeel boden allebei rechtstreeks toegang tot het terras, hadden een comfortabele gemeenschappelijke badkamer met ligbad en twee aparte wastafels en een apart toilet.

Tuin Sonneveld

De architecten Brinkman & Van der Vlugt lieten de rechte en strakke lijnen en functionele vormgeving van Huis Sonneveld ook terugkomen in de tuin. De villa en de tuin vormen hierdoor een Gesamtkunstwerk. De tuin had als doel om het gebruik van de buitenruimte te stimuleren en zo comfortabel mogelijk te maken, bijvoorbeeld om er ongestoord te kunnen lezen of rusten. Zo was de tuin afgestemd op de stand van de zon zodat er optimaal van het licht geprofiteerd kon worden. Tuin Zonneveld is één van de eerste voorbeelden van het functionele gebruik van buitenruimte.

Restauratie

In 2001 werd Huis Sonneveld gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat uit 1933. Dankzij meubels, lampen en andere voorwerpen en persoonlijke eigendommen van de familie Sonneveld kon de oorspronkelijke interieur gereconstrueerd worden. Ook de tuin werd nauwgezet gerestaureerd. Aan de hand van historisch beeldmateriaal werden zelfs de plantensoorten uit het originele ontwerp grotendeels weten te achterhalen.

Iconic Houses

Villa Sonneveld maakt deel uit van het Iconic Houses Network, een netwerk van moderne museumwoningen over de hele wereld. Hiertoe behoren, behalve Huis Zonneveld, ook onder meer het Weizmann Huis in Rehovot (Israël), het David & Gladys Wright House in Arizona en het Maison La Roche in Parijs, dat in 2016 op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst werd.

Adres en telefoon

Adres: Jongkindstraat 12, 3015 CG Rotterdam
Telefoon: 010 440 1200

Openingstijden

Dagelijks: 10:00 – 17:00
Maandag gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 10,-
Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis
Vrienden van Het Nieuwe Instituut: gratis
Seniorenkaart / CJP / student: € 6,50
Rotterdam Welcome Card: € 7,50
Museumkaart, ICOM-pas en Rotterdampas: gratis
Het entreebewijs van Huis Sonneveld geeft ook toegang tot Het Nieuwe Instituut.

Officiële website Villa Sonneveld

728 x 90

728 x 90