De Marathon van Rotterdam (2018)

de marathon van rotterdam

De Marathon van Rotterdam

De Marathon van Rotterdam is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in en rondom Rotterdam. De marathon is voor het eerst gehouden in 1981 en is vanaf dan elk jaar gehouden. Het is een evenement dat veel bezoekers trekt, maar het is wereldwijd gezien ook één van de belangrijkste marathons en daarom komen er ook veel gerenommeerde lopers op het evenement af. Wereldwijd gezien schaart het blad Runner’s World de Marathon van Rotterdam onder de 10 best bezochte marathons ter wereld. Na de Marathon van Amsterdam is de Marathon van Rotterdam het grootste hardloopevenement van Nederland. Als het gaat om Nederlandse deelnemers, is de Marathon van Rotterdam de grootste marathon van Nederland. Erg belangrijk dus voor de stad Rotterdam, maar ook voor de hardlopers en de inwoners van Rotterdam.

Het verleden

Officieel gezien was de eerste marathon in Rotterdam al in 1909. Het Nederlands kampioenschap marathon is ook drie keer in Rotterdam gehouden, in 1937, 1950 en 1973. In 1980 ontstond het idee om een internationale marathon gehouden zou moeten worden. Echter wilden de sportclubs in Rotterdam, zoals atletiek clubs, liever een atletiekbaan dan een marathon. Omdat het aanleggen van een atletiekbaan een duur grapje is, besloot de gemeente om een evenement te organiseren waarbij de marathon door Rotterdam plaats zou vinden. Op 23 mei 1981 was de eerste editie met 200 deelnemers. Vanaf dat moment is er bij de Marathon van Rotterdam 2 keer een wereldrecord gelopen. Op 20 april 1985 was het eerste wereldrecord. Op 17 april 1988 werd dit wereldrecord verbeterd.

De marathon van Rotterdam 2017

Voor mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen mogen meelopen met de Marathon van Rotterdam. In 1998 zorgde een vrouw voor het wereldrecord tijdens de Marathon van Rotterdam. Tot op heden is het gebruikelijk dat er twee wedstrijden zijn, voor zowel vrouwen als mannen. Naast de wedstrijdloop is er ook een loop voor recreanten. Deze recreantenloop doet niet mee voor de prijzen. Toch kan hierdoor iedereen die enigszins getraind is om een marathon te lopen mee doen aan de marathon, zonder dat je een bepaalde tijd moet hebben gelopen in het verleden. Hierdoor is het een evenement voor iedereen. De wedstrijdlopers lopen vaak met een pacer, wat iemand is waar ze achter aan lopen. Het laatste stuk lopen ze dan alleen.

Leuke feitjes

De marathon speelt een grote rol in de film ‘De Marathon’. In deze film gaan een aantal autohandelaren de marathon lopen, gesponsord, om hun bedrijf te redden. In deze film is goed te zien hoe zwaar de marathon is en hoe veel publiek het op de been trekt. De Marathon van Rotterdam hoort mede door deze film echt bij de stad Rotterdam en dat zal elke inwoner beamen.

Als je de marathon 10 keer gelopen hebt, ben je een Super Marathon Master en krijg je een erespeldje. Als je hem 20 keer gelopen hebt, mag je gratis meedoen. Zoals verwacht zijn dit niet heel veel mensen, maar in 2016 waren dat er toch 129. De fanatieke lopers zijn dus bij dit evenement ook goed vertegenwoordigd.

Marathon Rotterdam 2018

Datum: 7-8 april 2018
Tijd: 10:00-20:00 uur
Locatie: Coolsingel
Startbewijs: Tussen de 50-70 euro
Officiële website Marathon