North Sea Jazz Festival Muzikaal hoogtepunt

Jazz Festival Rotterdam

North Sea Jazz Festival

Het North Sea Jazz Festival is hét festival van Rotterdam. De naam geeft het al aan, maar het is een Jazzfestival. Het wordt altijd georganiseerd in het tweede weekend van juli. De locatie van het festival is sinds 2005 Ahoy, daarvoor werd het gehouden in het World Forum Convention Center in Den Haag. De naam is in 2013 veranderd naar Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival, waarschijnlijk door de verhuizing van het Convention Center naar de Ahoy. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1976 en inmiddels zijn er 41 edities geweest. Het is een groot festival met zo’n 12 podia en het duurt 3 dagen lang. De organisatie ligt tegenwoordig in handen van Mojo Concerts.

Geschiedenis van het festival

Het idee voor het festival komt voort uit Paul Acket, een zakenman die erg van jazzmuziek hield. Hij had de muziekbladen Popfoto en Muziek Express opgezet en had daar flink wat geld mee verdiend. In 1975 verkocht hij zijn bedrijf om vervolgens het North Sea Jazz festival op te kunnen zetten. Hij had namelijk genoeg geld om het volledig zelf te gaan organiseren. Het was voor hem niet nieuw om een festival op te zetten. Eerder had hij al met een Amerikaanse man, die net zo van jazzmuziek hield, George Wein, een driedaags festival opgezet. Dit was in de Rotterdamse de Doelen en werd het Newport Jazz Festival genoemd. Dit heeft elk jaar plaatsgevonden van 1966 tot 1975. Het is gestopt omdat de gemeente Den Haag de zogenaamde vermakelijkheidsbelasting had afgeschaft. Acket vond het echter jammer om geen festival te organiseren dus besloot hij het opnieuw te proberen.

In 1976 vond toen de eerste editie van het festival plaats. Er waren veel jazzgrootheden vanaf moment op het festival te vinden. Toen hij in 1992 overleed, kwam de organisatie in handen van Mojo.

Het festival nu

Op dit moment kent het festival nog steeds drie dagen vermaak. Verschillende jazz, maar ook blues, funk en soul is er te vinden. Artiesten van over de hele wereld worden ingevlogen voor het festival. De Bird Awards worden sinds 1985 uitgereikt op het festival. Dit zijn prijzen voor uitzonderlijke muzikanten. Op dit moment komen er ongeveer 1200 artiesten optreden en er komen per dag 23.000 bezoekers. Er zijn 15 podia die allemaal in de Ahoy te vinden zijn. Zo kan je gemakkelijk van het ene podium naar het andere lopen.

Klassiek en jong talent

Er is ruimte voor klassieke artiesten die al langer meegaan, maar ook voor jong talent wordt ruimte gemaakt. In 2011 is begonnen met het houden van nachtconcerten, waarbij Prince de eerste 3 nachten heeft gedaan. Ook Lenny Kravitz heeft dit eens gedaan, in 2012. Op dit moment wordt ook voor het festival een aantal dingen georganiseerd door de stichting Rotterdam International Fringe Festival, waarbij 200 gratis toegankelijke concerten in de stad zijn. Zo wordt de week waarin het festival is een echte week voor de jazz- of muziekliefhebber.

De komende editie van het festival is op 13 tot en met 15 juli 2018.

Officiële website van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.