Shantyfestival Rotterdam (2018)

shantyfestival rotterdam

Shantyfestival Rotterdam

Tijdens de Wereldhavendagen in het eerste weekend in september vindt ook het Internationale Shantyfestival Rotterdam plaats, het grootste Shantyfestival van Nederland. Het festival vindt plaats rondom de Leuvehaven. Het doel van het Internationale Shantyfestival is om het culturele erfgoed van deze karakteristieke liederen door te geven en te behouden.

Wat zijn Shantykoren?

Shantyliederen, ook wel sea shanty of chantey genoemd, zijn de liedjes die matrozen op grote zeeschepen zongen tijdens het zware werk. De liederen vertellen over heimwee, vrouwen in de havensteden en verre oorden. Ook worden sommige liederen beschouwd als protest tegen de zware arbeidsomstandigheden aan boord en de onderdrukking door de kapitein en de stuurman. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannen. Veel shantyliederen bestaan uit coupletten die gezongen worden door een solist, de shantyman, waarop het koor het refrein en de begeleiding verzorgt.

Rotterdams shantykoor met: Stormy weather boys (Tip: Voetjes van de vloer)

Liederen opgebouwd als gesprek

Ook zijn de liederen vaak opgebouwd als een gesprek, waarin de shantyman vertelt en het koor (de bemanning) antwoord geeft. Shantykoren zingen meestal niet alleen shanty’s, maar ook liederen die te maken hadden met de haven, de scheepvaart en de visserij. De vrouwelijke tegenhanger van het shantykoor is het viswijvenkoor. Als de zeelui aan boord gingen moesten de zeemansvrouwen hard werken om rond te komen en maar hopen dat hun mannen behouden thuis zouden komen. Tijdens het werk zongen de vrouwen samen hun versie van de shanty’s.

Shanty-liederen

Er zijn vele soorten shanty’s die bij de verschillende matrozentaken gezongen werden. Elke taak had zijn eigen ritme en tempo. Zo is er bijvoorbeeld de Stamp and go, die gezongen wordt tijdens het binnenhalen van de grote lijn. Het beroemde What shall we do with the drunken sailor is hier een voorbeeld van. Ook zijn er de hauling shanties, die gezongen werden bij het hijsen, waarbij de handen op het ritme van het lied verplaatst werden. Ook waren er liederen die gezongen werden tijdens de (schaarse) vrije momenten, zoals de drinkliederen. In de negentiende eeuw hadden zeilschepen vaak zelfs een eigen shantyman aan boord. Hierdoor verhoogde het plezier in het werk en was de stemming aan boord beter. Bekende Nederlandse zeemansliederen zijn onder andere Al die willen te kaap’ren varen (moeten mannen met baarden zijn) en Meisje ik ben een zeeman.

Het Shantyfestival Rotterdam

Het Shantyfestival 2016 vindt plaats op verschillende podia rondom het Maritiem Museum, de Oude Haven en de Leuvehaven. Op Plein 1940 staat een grote tent die plaats viedt aan 500 personen. Tientallen koren, niet alleen uit Nederland maar ook uit Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, zullen tijdens het festival hun zeemansliederen en werkliederen ten gehore brengen, bijvoorbeeld het Shantykoor Rotterdam, het Shantykoor Barend Fox en Shantykoor Voor de Mast. Ook zijn er verschillende piratenkoren, die behalve shanties ook volks- en zeemansliederen zingen. De koren zijn uitgedost in stijl en zingen zo de karakteristieke zeemansliedjes. Het International Shantyfestival kent elk jaar een groeiend aantal bezoekers uit Rotterdam en de rest van Nederland. De vele optredens langs de kades en bij het Maritiem Museum zijn inmiddels een waardevol onderdeel van de Wereldhavendagen.

Openingsavond Shantyfestival 2018

Datum: Tijdens Wereldhavendagen 7, 8, en 9 september 2018
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Plein 1940

En verder tijdens de Wereldhavendagen.

Officiële website Shantyfestival.

Hier vind je Plein 1940