Wereldhavendagen Voor ieder wat wils

Wereldhavendagen Rotterdam

Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen in Rotterdam is een jaarlijks evenement wat plaatsvindt in de haven van Rotterdam. De bedoeling van het evenement is om mensen een kijkje achter de schermen te geven van wat er gebeurt in en rondom een haven. Zo zijn er scheepsbezichtigingen, presentaties en demonstraties in en op het water. De Wereldhavendagen vinden plaats bij de Wilhelminapier, bekend van het Hotel New York, het Wilhelminaplein, de Willemskade, Westerkade, Parkkade, Veerkade en Veerhaven. De Wereldhavendagen worden altijd gecombineerd met het Internationaal Shantyfestival. Deze shantykoren treden overal in de stad op tijdens de Wereldhavendagen. De Wereldhavendagen vinden altijd plaats in een weekend aan het begin van september.

Wereldhavendagen grote schepen

Wereldhavendagen grote schepen

Thema

Elk jaar hebben de Wereldhavendagen een bepaald thema. Voorgaande thema’s waren bijvoorbeeld Werken aan Wereldklasse, Groen Licht voor de Haven en Rotterdamse Haven; Nieuwe energie. In 2016 was het thema van de Wereldhavendagen Rotterdam, the smartest port. Dit thema refereert naar het grote vermogen van de Rotterdamse haven om mee te draaien in de internationale top en om nieuwe ideeën aan te dragen die de haven nog efficiënter en slimmer maken.

Nieuwe initiatieven

De haven is daarmee niet altijd slim en efficiënt, maar ook vele nieuwe initiatieven worden er getest en uitgeprobeerd. Universiteiten, hogescholen en andere kennisinstituten houden zich bezig met de haven en hoe het nog beter kan. Het gaat om innovatie, op allerlei gebieden. Zo houdt de Rotterdamse haven zich bezig met containerwerk, chemie, spoor en bulk, maar ook de opkomende behoefte aan datacentra zorgt ervoor dat de Rotterdamse haven kan inspelen op deze behoefte. Dit maakt de haven innovatief en vernieuwend, oftewel the smartest port.

Wereldhavendagen schip

Wereldhavendagen schip

Wat kun je er allemaal doen?

Drie dagen is er ontzettend veel te doen in de Rotterdamse haven en in het centrum van Rotterdam. Zo zijn er demonstraties van onder andere catamarans, een Oceaniumboot van Diergaarde Blijdorp, de Koninklijke Marine, een Maritiemservice, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmacht, sleepboten, en andere boten die laten zien wat ze kunnen, zoals veerboten en bunkervaart. Verder zijn er vele excursies, bijvoorbeeld bij de Verkeerscentrale van de Haven, de vuilnismannen van de haven, bij containerbedrijven die in het donker werken, een kolenlosser, natuurgebieden rondom de haven en er zijn zelfs helikoptervluchten. Je kan natuurlijk ook een boot bekijken en meevaren. Je kunt kijken in de Maastunnel, een reparatie bijwonen, maar er zijn ook minder scheepsgerelateerde activiteiten zoals een rondleiding in de nieuwe Markthal. Zo is er voor ieder wat wils.

Wereldhavendagen posse

Wereldhavendagen posse

Wereldhavendagen

Ook van het water af is er voldoende te doen. Zo is de douane aanwezig, de milieudienst, de brandweer, een duikvaartuig, de ambulancezorg, de politie, en zijn er voor kinderen voldoende activiteiten. Verder is Rotterdam een stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken, dus een bezoek aan de Wereldhavendagen in combinatie met een bezoek aan de stad zelf is een prima optie. De Wereldhavendagen zijn erg uitgebreid en zo is er voor iedereen iets te doen, voor gezinnen met kinderen, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de scheepvaart.

Wereldhavendagen 2018

Datum: 7, 8, en 9 september 2018. Ofwel 3 dagen op vrijdag, zaterdag en zondag
Tijd: 09:00-18:00 uur
Locatie: Erasmusbrug en omgeving
Toegang: Gratis
Officiële website Wereldhavendagen