Zomercarnaval Jaarlijks terugkerend feest in Rotterdam

Zomercarnaval Rotterdam

Zomercarnaval

Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement in Rotterdam dat onderdeel is van Rotterdam Unlimited. Het concept Zomercarnaval is ook te vinden in andere plaatsen zoals Arnhem en Oosterhout. Het doel van het Zomercarnaval is om carnaval te vieren zoals ze dat ook doen in Latijns-Amerika en Kaapverdië, die carnaval vieren in de zomer. Het is dus een verschil met het carnaval wat wij kennen, dat plaatsvindt in de winter, rond februari of maart. Het carnaval uit Latijns-Amerika of Kaapverdië is daarnaast heel anders en meer gericht op het warme weer, waardoor in 1984 is besloten in de zomer een Zomercarnaval te organiseren. Het doel was in eerste instantie om personen die uit deze regionen kwamen tegemoet te komen door ook carnaval in de zomer te vieren zoals zij het kenden. Daarom werd op 4 augustus 1987 de eerste versie van Zomercarnaval gevierd in Rotterdam.

Elk jaar in Rotterdam

Het Zomercarnaval wordt tot op de dag van vandaag elk jaar gehouden in Rotterdam en er zijn ook versies geweest, onder een andere naam, in plaatsen zoals Arnhem en Oosterhout. In 2005 kwamen ongeveer 900.000 bezoekers op het festival af. Het Zomercarnaval is sinds 2013 samengegaan met het Dunya Festival en samen gaan zij verder onder de naam Rotterdam Unlimited. Het Zomercarnaval is in zijn vorm uiteraard niet veranderd. In 2015 heeft het Zomercarnaval voor het eerst niet plaatsgevonden, omdat er een tropische storm was op 25 juli 2015. Daarom is de versie van 2016 iets anders, omdat de koningin van 2015 ook de koningin van 2016 is.

Wat is er te doen?

Tijdens het Zomercarnaval is er voldoende te doen voor iedereen. Het meest kenmerkende voor een zomercarnaval is een straatparade. Dit is dus ook tijdens het Zomercarnaval in Nederland zo. Er is een optocht van personen die muziek maken, dansen en zingen. Wat opvallend is aan de straatparade is dat iedereen erg mooi gekleed is, zoals in Latijns-Amerika ook zo is. Je ziet iedereen met mooie gekleurde pakjes met glitters en gigantische hoofdtooien vol met glitters en veren. Tussen al deze mensen door rijden praalwagens die allemaal hun eigen thema hebben, zodat elke carnavalsgroep duidelijk te zien is. Op de praalwagen is dan de koningin van de groep te zien. Er doen ongeveer 60 groepen mee aan de optocht.

Deelnemer zomercarnaval Rotterdam

Deelnemer zomercarnaval Rotterdam

Gekozen koningin

Naast de straatparade wordt er elk jaar een koningin gekozen. Zij is de Queen van het Zomercarnaval. Deze wordt gekozen uit de 60 groepen. De koningin is herkenbaar omdat zij boven op de praalwagen staat. Een jury kijkt vervolgens naar een aantal aspecten, zoals haar outfit, of ze mee heeft geholpen aan het maken van de praalwagen, hoe lang ze al mee doet, hoe blij ze is, hoe ze danst, en ga zo maar door. De meest krachtige vrouw wint de competitie en mag zich een jaar lang Queen van het Zomercarnaval noemen.

Battle of drums

Ook is er de Battle of Drums. Tijdens dit evenement komen verschillende brassbands met elkaar in strijd om een felbegeerde prijs. Het is een hele ervaring om dit eens mee te maken. Het zomercarnaval speelt zich altijd af in het centrum van Rotterdam.

27 en 28 juli 2018

Officiële website Zomercarnaval